Archive for the ‘Sustainability’ Category

Milford-on-Sea Beach Huts ready for occupation

Thursday, May 18th, 2017
 
Milford-on-Sea Beach Huts and Public Realm Improvements 
The Milford-on-Sea Beach Huts and Public Realm Improvements at have now been completed.
After the original terrace of beach huts were severely damaged in a huge storm on Valentine’s Day 2014, New Forest District Council agreed to replace the 119 beach huts and, following our involvement, took the decision to use the opportunity to improve Milford’s seafront for residents and visitors.
The brief was to design identical replacement huts that could withstand a 1:200 year storm event. Critical constraints were; there could be no increase in the height or change to the location of the huts. Through engagement with the public and a public exhibition, attended by over 600 local residents, we were able to establish support for significant enhancements to the project. The most significant was moving the promenade onto the roof. This has opened up a whole new waterfront experience, visitors now able to enjoy uninterrupted views  of the coastline and the Needles. This increase in the area of upper prom then allowed us to move the beach huts further back, away from the sea, reducing their exposure, widening the lower prom and increasing the space available for beach hut owners.
The new huts are very robust, constructed of concrete c-sections with precast graphic concrete front panels and marine ply doors. The beach hut owners were presented with a carefully selected pallet of colours to choose from for their new doors. Our objective was to achieve vibrant highlights of yellow and pink against a predominantly blue back drop. The challenge was how to achieve this whilst having no control over peoples individual colour choices. To achieve this we banked on blue being peoples favourite choice. To ensure this would become the dominant colour we provided a choice of vibrant pint, a zesty yellow and a subtly distinctive lime green as well as two shades of blue. The result was a randomly selected colour scheme that achieved exactly what we were hoping.
 
In addition to these primary moves, the scheme also benefits from a number of more subtle marginal gains. By narrowing the party walls we have been able to shorten the overall length so that one whole terrace of huts could be removed from the most exposed section of the waterfront. This has the added benefit of opening up new views, and along a greater extent of the promenade.

A walkway with handrails has been installed along the tops of the beach huts, with connecting bridges between sections of terraces enabling pedestrians to enjoy the spectacular Solent views from an elevated position. Steps up to the rooftop walkway from the rear upper promenade double as extra seating for visitors, interspersed with benches.A galvanised steel ramp now curves around the World War II pillbox at the western end of the site and concrete ramps have been installed to give wheelchair users and pushchairs access to both promenades.

Construction techniques more common to civil engineering projects were employed to create structures designed to withstand the conditions. Pre-cast concrete sections form the body of the huts. The design is softened by concrete front panels featuring a range of coastal-inspired designs from pebbles to Keyhaven River and the Needles. A new sea wall has also been incorporated into the rear of the huts to improve the coastal defences.

 
The project is an exercise in concrete design and the use of a bespoke Reckli formwork liner allowed us to create a bespoke piece of public artwork on the end of each terrace, adjacent to the improved access steps.

The project was managed by a project team made up of NFDC councillors and officers along with representatives of Milford Parish Council and the New Forest Beach Hut Owners’ Association.Engineering consultancy Ramboll UK Ltd led the design development of the scheme for NFDC, appointing Totton-based Snug Architects to develop the vision. Importantly, early design ideas were shared with the public and their views taken into consideration when the project team selected the preferred design.

Damian Westlake of Ramboll UK Ltd, who led the design team said “We were delighted to have the opportunity to design and supervise this interesting and challenging scheme. The design started with an aspiration to enhance the waterfront, provide robust beach huts and meet the needs of beach hut users, local people and visitors. Through close working with NFDC, project stakeholders and latterly with Raymond Brown Construction Ltd, we believe that the new beach huts and promenade areas have been designed and constructed in a way that fully realises this aspiration.

Following design development and public feedback the scope of the scheme expanded to include improving the public areas around the beach huts, which resulted in an increase in the original budget which had been based on like for like replacement. A budget of £1.26million was allocated in 2014 for the like for like replacement of 119 beach huts at Milford-on-Sea. The scheme expanded to include improvements to the public areas around the huts, resulting in a total investment in the seafront and 119 replacement beach huts of £2.36million. This includes £430,000 contributed to the rebuild costs by the owners of the 119 beach huts.

Raymond Brown Construction of Ringwood, began construction in September 2016 and completed the build on schedule. Kevin Valentine, Divisional Director for Raymond Brown Construction said: “It has been a pleasure to work with New Forest District Council on this project. Our team has worked diligently to deliver the scheme in time for the summer season and fully in line with expectations. I know we are all proud of the end result and hope the community and visitors alike will enjoy the new facilities”. 

 The result is a subtle transformed and highly distinctive new waterfront for both the beach hut owners, residents and visitors at Milford-on-Sea. The project is also an exercise in how sea defences can be effectively inhabited. The integration of sea wall, beach huts and promenade into a single integrated entity has resulted in significant added value and is a case study of how our coastlines could be transformed in an age of climate change.
Paul Bulkeley, Snug’s Design Director sums it up: “This is a great example of what can happen when you have an open minded client and dynamic collaboration between architect and engineer. This is how we will best solve societies emerging challenges. Together we were able to transform what was a disaster for the hut owners into an opportunity for all.”

A thoroughbred modernist house

Monday, September 22nd, 2014

UK modern house 1

UK modern HOUSE 2 - FINAL TIF copy-4

Hampshire modern house 2

 

We won planning permission for this beautiful modern house in the Hampshire countryside. The single storey pavilion sits sleekly in its landscape setting. The dark metal frame sits discretely within the landscape and makes reference to Philip Johnson’s Glass House. The frame is extended beyond the internal accommodation to create shade and texture. Splayed corner posts enhance the subtle sense of enclosure, adding hierarchy to the composition. This enclosing ‘table’ floats above a brick and glass wall that roots the building to its site. The house will achieve Code 5 for Sustainable Homes. This is a thoroughbred modernist house.

Snug launches integrated Code Assessment Service

Friday, May 24th, 2013

Snug Projects is pleased to announce the launch of our new Code Assessment Service. Since Toby Peter-Simmonds, a Stroma registered code assessor joined the team we have been promoting the benefits of an integrated approach to sustainable design. The days of an isolated SAP calculation are over. As Winchester District trail blazes its new Local Plan requirement for all new houses to achieve Code for Sustainable Homes level 5 for energy, we are proud to be thrust into the forefront of sustainable design. It is now more essential then ever for code assessments to be developed in close communication with the design team. Offering an integrated design and assessment service under one roof ensures we are able to offer our clients the most appropriate approach to sustainability from the outset. This ultimately ensures best value for our clients and greater control over design decision making. If you would like to find out more about the benefits of an integrated design and code assessment service please give either Paul or Toby a call at our Winchester office.

The Finches goes to planning

Wednesday, July 4th, 2012

We have recently submitted this contemporary new build house in Southapton for planning. The sloping and wooded site is hidden away in the centre of an established residential area. The design sits into the slope with a split level design that wraps around a double height living space and frames views across the private woodland. The proposal achieves Code for Sustainable Homes level 4.

Our Place – Community Workshops

Wednesday, March 28th, 2012

As part of Design for Localism, Snug Projects  have been working with the parish of St Barnabas and Harestock in Winchester to help develop and communicate their vision for a sustainable community. We helped run a workshop this week with key stakeholders to refine the vision. We will now be developing the key themes in a series of spatial masterplans for key sites and streets across the neeghbourhood.

 

Marwell Wildlife Energy Centre

Tuesday, November 8th, 2011

Marwell Wildlife have plans to construct a new Energy Centre providing renewable energy to the zoo and a visitor centre displaying energy cycles in nature. Snug Projects were shortlisted to the last two architects following a competitive interview. Great shame we didn’t win it.

Winchester Vision 2020

Monday, August 8th, 2011
Barend Masterplan 2020

The Barend Masterplan

The station business hub

 

Hyde 2

Snug Projects director Paul Bulkeley was asked by WINACC and the City of Winchester Trust to prepare a vision for a more sustainable Winchester in 2020. The aim was to develop a specific spatial strategy for integrating 2000 new homes as well as employment and cultural spaces into the historic city. The vision was presented to a public meeting on Saturday 6th August 2011. Paul, with the help of other local architects and second year student Olga Fiodorova put together a radical vision for the cities future. The vision identifies three locations in walking distance of  the city centre where new development could be successfully  integrated. The principle is to locate development in locations that are unloved and unnoticed, where new development would improve the cities historic setting and most importantly where people want to live, work and play. It worked….astonishingly the proposals received almost 100% public support. That must be almost unique in development history! If nothing else this demonstrates the importance  of engaging local designers with local knowledge in large scale development proposals. We look forward to seeing where things go from here.

The full presentation can be found at www.slideshare.net

A sustainable city – Winchester

Monday, August 8th, 2011

Our ecological footprint is too big

 

Snug Projects were asked to present a vision for a more sustainable city to Winchester Town Forum as part of their ongoing public consultation on a new Vision for Winchester. Winchester gained national notoriety when its Ecological Footprint came out as the highest in the UK at 3.6 planets required to sustain its lifestyle…. Ouch. The Town Forum’s current vision from 2001 focuses on what we would call a visually friendly city and seems to largely misunderstand what makes an environmentally friendly city. Our vision focused on Cradle to Cradle closed loops that map the city’s existing patterns of consumption. We called for a focus on changing culture as a basis for changed behaviour and promoted the power of people that feel part of something bigger than themselves. New culture, new economics, new buildings and places, new infrastructure and most importantly new values leads to new behaviour. Cities that have the humility to be faithful in the small things will soon enough make big changes. As Ghandi said – ‘You must be the change you want to see in the world.’ We left the cities political leaders to consider the success of Curitaba, a city in Brazil were public support for their mayors environmental ambitions has resulted in a city transformed and 12 years in power with a 92% approval rating. Who says hard decisions aren’t popular! Curitaba’s mayor says it best – There is no endeavour more noble than the attempt to achieve a collective dream. When a city accepts as a mandate its quality of life; when it respects the people who live in it; when it respects the environment; when it prepares for future generations, the people share the responsibility for that mandate, and this shared cause is the only way to achieve that collective dream.’

Delivering on the Code for Sustainable Homes

Thursday, July 21st, 2011

Winchester City Council have boldly gone where no other council has yet to go. The councillors have introduced a new policy requiring all new housing in the district to achieve Level 5 of the Code for Sustainable Homes for energy and water. This is a 100% improvement on Part L 2006, a bold move indeed when Building Regulations only requires Level 3 to be achieved by private sector housing. This has required us to get ahead of the rest of the country so this month we attended a training course on the Code, delivered by the Green Register. This has given us the opportunity to refine our understanding of the design and technical requirements of the Code and with two Level 4 houses currently under construction, we are ready for the challenge.

Make the most of the Feed In Tariff

Thursday, July 21st, 2011

The governments Feed In Tariff offers a genuinely once in a life time opportunity to make a TAX FREE income out of your roof, a rare opportunity in deed. The Snug team believe this is a significant opportunity for our clients and invited SunSmart energy to give us an overview of the design, technical and financial issues. We would be happy to discuss how solar energy could be integrated into your project.

  • You are currently browsing the archives for the Sustainability category.