Archive for the ‘Competitions’ Category

We are an RIBA Role Model Practice

Thursday, September 28th, 2017

The Royal Institute of British Architects @RIBA has selected Snug Architects as one of only nine practices to be a #RIBArolemodelpractice for the profession.

The Practice Role Models, published on the RIBA’s website architecture.com, were selected to show different characteristics of a role model organisation; and to encourage debate about what it means to be a successful RIBA Chartered Practice.

This is the web link to the page; https://www.architecture.com/campaign/practice-role-models

Paul Bulkeley, Director of Snug Architects says of his practice’s inclusion; “we are very pleased to have been selected. We are passionate about both the quality of our work and our culture. It is satisfying to have our achievements recognised by our peers. We hope to use this opportunity to continue to champion best practice in the industry.”

Snug was founded in 2003 by Paul and moved from its original base in Winchester to Rumbridge Street, Totton last year. The practice’s work ranges from the new beach huts at Milford-on-Sea to Winchester’s largest affordable housing scheme at The Valley in Stanmore, which won planning permission in July.

Snug’s 14 staff love what they do and in addition to working hard they share coffee breaks and Friday lunches, as well as visit inspirational buildings and generally have fun as a team. Once a year, they all go away together, with their families, as a treat on the company. The practice also allocates 10 per cent of its profits to charitable causes, which are selected by the staff.

The RIBA identified nine characteristics of Practice Role Models, including having a clear social purpose, being client/stakeholder focused and having a pioneering attitude. The characteristics are listed here https://www.architecture.com/knowledge-and-resources/resources-landing-page/practice-role-model-characteristics

Paul stated; “We believe architects need to be as innovative about the way they do business as they are about design. Only then can we run successful businesses that effectively serve our clients in a fast changing industry. Snug has always been entrepreneurial, willing to challenge established ways of thinking, and our clients benefit from this. We hope to facilitate wider discussion about how the interests of the profession, and those of our clients, can be better aligned for mutual benefit.”

Our page can be viewed at;

https://www.architecture.com/campaign/practice-role-models/snug

 

Shortlisted for The Wall

Tuesday, February 7th, 2017

Snug are delighted to be one of the five shortlisted designs for The Wall, an international RIBA competition to build a national Christian monument to answered prayer. Richard Gamble and his team at The Wall unveiled the five schemes in the Houses of Parliament this afternoon. It’s an exciting project and we’re proud to be a part of it.

Our entry seeks to create a place where believers can gather to pray. More than that, we have sought to create a living wall, alive with the prayers of those who will visit the structure and those whose prayers are tweeted, triggering a multitude of lights that transform the wall into a physical embodiment of the life in the Church.

Our concept is for a wall made of 1 million bricks, donated from across the regions. Together they form a powerful reminder of our unity, one in Christ, forming a single continuous surface without end. We achieve this through the use of a Möbius strip, creating a continuous loop of wall that allows visitors to process through a triumphant arch, the gate beautiful, before encircling the wall. Bricks are arranged to represent prayers of praise, confession, supplication, etc. At the centre is space for many thousands to gather, and we believe, become host to great gatherings of the faithful.

Although beautifully simple and pure in form, it’s twisting arch will rise dramatically but in harmony with Britain’s rolling landscape. It is both gentle and dynamic, secure yet open and inviting. Its form focuses up, in and out. We hope it will not only represent one million answered prayers but also inspire future generations to pray.

The next step is for The Wall team to secure a prominent site. We will then be called to develop our ideas before the winning entry is announced in early 2018. We are thoroughly looking forward to working on the next stage of the competition later this year.

The team at The Wall need all the support they can get and we will now be doing what we can to encourage them in the task of raising both support and finance for the project. To find out more visit http://thewall.org.uk or visit their Facebook page at https://www.facebook.com/TheWallofAnsweredPrayer/ 

The Wall – Please vote

Friday, January 13th, 2017

We are delighted to have been long listed for The Wall, an international RIBA design competition to build a national Christian landmark that celebrates answered prayer. After 13 years of hard work, and no doubt many answered prayers, the project is now becoming a reality. The longlisted entries can now been seen at the links below.
We would love you to take a look and, if you felt inspired, to cast a vote and ‘like’ our entry. We would truly love to win this one, that is certainly our prayer. The judges have extended the deadline for voting to 23rd January and allowed us to go public on our designs. The shorted designs will be announced on the 7th February at an event in Westminster.
Find out more on the wall and get involved at http://thewall.org.uk
Our entry seeks to create a place where believers can gather to pray. More than that, we have sought to create a living wall, alive with the prayers of those who will visit and those whose prayers that are tweeted in, triggering a multitude of lights that transform the wall into a physical embodiment of the life in the Church.
Our concept is for a wall made of  1 million bricks, donated from across the regions. Together they form a powerful reminder of our unity, one in Christ, forming a single continuous surface without  or end. We achieve this through the use of a Möbius strip, creating a continuous loop of wall that allows visitors to process through a triumphant arch, the gate beautiful, before encircling the wall, bricks arranged to represent prayers of praise, confession, supplication, etc.
At the centre is space for many thousands to gather and, we believe, become host to great gatherings of the faithful.
Although beautifully simple and pure in form, it’s twisting arch will rise dramatically but in harmony with Britains rolling landscape. It is both gentle and dynamic, secure yet open and inviting. It’s form focuses up, in and out. We hope it will not only represent one million answers prayers but also inspire future generations to pray.
If you felt compelled to pass this on, that would certainly be much appreciated.

Thoughts on Winchester Station Approach

Thursday, May 26th, 2016

fight

In the red corner, Hopkins Architects with their urban design prowess. In the blue corner, Design Engine, the local team, modern architecture at it’s best. Ding ding, let the battle commence…. What is clear both propositions are towering giants, the effort has been huge, but someone has to be knocked out, it’s going to hurt. Perhaps it was better not to have fought at all? May the best titan win.

Revealed: schemes by finalists in Winchester station contest

Wednesday, May 25th, 2016

Winchester station approach

AJ winchester station approach

AJ 4 winchester station approach_snug architects

The two surviving bids for the Station Approach in Winchester have been revealed on the @ArchitectsJrnal website. See:

http://www.architectsjournal.co.uk/competitions/revealed-schemes-by-finalists-in-winchester-station-contest/10006841.article?blocktitle=news&contentid=13628

It is going to be interesting to see what else accompanies the wizzy images. Our fear has always been that an urban design project would become a flashy building. This project will be won or lost on the quality of its public realm offer. We will hold judgement, but thus far we fear the two proposals, despite being interesting in isolation, are going to come in for a lot of slack. Lets hope we are wrong.

We are still backing the proposals developed in conjunction with students at Southampton University (@unisouthampton). These are illustrated above.

#urbandesign #winchester #winchesterstationapproach #southamptonuniversity

 

Langley Vale Wood Visitor Hub

Thursday, February 25th, 2016

Langley Vale Wood visitor hub_snug architects

Langley Vale Wood visitor hub_snug architects 3

The winners have been announced. We didn’t get shortlisted! No doubt there is more behind the shortlisted entries than first meets the eye but first impressions do suggest they are all rather predictable and lacking in poetic sophistication. Not that we are bitter of course!

Below is our entry. The competition was for a new visitor hub, forming the entry to a new centenary memorial woodland commemorating World War 1. We sought to bring visitors into an encounter with the contradictions of war. Armies are ordered and disciplined while war is violent and chaotic. Home is why they fought, symbolised by the familiar pitched roof forms of the English landscape. The proposal juxtaposes the dynamism of a round pole tensegrity structure with the familiar forms of ‘home’. The experience for visitors is to inhabit familiar spaces under the changing shadows of wars more violent and chaotic imagery.

Langley Vale Wood visitor hub_snug architects

Milford-On-Sea beach hut plans go on show

Tuesday, August 18th, 2015

150810 - Public presentation boards - Ply

Milford-on-sea beach huts options

 

Milford-On-Sea- beach huts contemporary

P611 - Curved ramp - view from low prom

Our initial ideas and options for the Milford-On-Sea beach huts were presented to the public at a well attended exhibition at the local community centre. Over 600 people attended the one day event. A copy of the exhibition and video of our presentation as well as a copy of the questionnaire can be found at – http://www.newforest.gov.uk/beachhuts

We were very encouraged with the positive response and productive comments and suggestions. Once all the comments are processed they will form a helpful basis on which we will progress the design. We were also delighted to see the proposals made the BBC news. See – http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-hampshire-33931304

AJ publish the Snug House

Friday, December 13th, 2013

We were pleased to see the Snug House got published in this weeks Architects Journal. Our design was shortlisted in the Sunday Times Britain’s Future Home competition and featured alongside the winning scheme by Dwelle and the other shortlisted entries. Our proposal was somewhat humbler and we believe, more deliverable, than most entires and was intended to make carbon neutral housing genuinely accessible to the mass housing market. The design reinvents the classic 1930’s semi achieving 17.5% more floor area in a smaller volume and critically a third double bedroom replaces the infamous box room. The house has been sized and detailed to be inherently flexible, easily changing from a generous 3 bed into a 4 bed student house and, through the addition of a ‘room on the roof pod’, into a 5 bedroom house. The ubiquitous semi is finally a house for life and fit for the 21st century.

Marwell Wildlife Energy Centre

Tuesday, November 8th, 2011

Marwell Wildlife have plans to construct a new Energy Centre providing renewable energy to the zoo and a visitor centre displaying energy cycles in nature. Snug Projects were shortlisted to the last two architects following a competitive interview. Great shame we didn’t win it.

Shared Space, Winchester

Monday, August 8th, 2011

Shared Space in Winchester 

Shared Space Strategy

As part of our vision to encourage ‘walking within the walls’, we have prepared a revised transport strategy and conceptual images for how the one way system in Winchester could be transformed into a shared space. Our idea is to create a series of one way 20mph loops allowing access to residential streets. Buses retain access to the shared space whilst through traffic is moved to North Walls. This strategy balances improvements in east-west pedestrian access at key locations with vehicluar access for residents, buses and deliveries. An enlarged pedestrian priority is created. Ingeniously simple, even if we do say so ourselves!

  • You are currently browsing the archives for the Competitions category.