Archive for the ‘Conservation’ Category

Planning secured for retirement housing in the New Forest National Park

Monday, May 8th, 2017

 

We are delighted to have secured planning permission for specialist property developer, PegasusLife’s first scheme in The New Forest. Situated in The Rise Conservation Area in Brockenhurst, within the New Forest National Park, the development will comprise 24 one and two bedroom apartments exclusively for those over sixty.

The apartments will be split between three villas and a coach house to transform the site of the disused Watersplash Hotel. Sympathetically designed to fit seamlessly with the local landscape, the development will also include cleverly designed internal and external shared spaces designed to help residents and neighbours to easily socialise and create a thriving community.

Commenting on the development, Howard Phillips, CEO, PegasusLife said:

“Brockenhurst is a beautiful place and we’re looking forward to creating homes that are right for the local area and will enrich the lives of the people who will choose to live within our development.

“Having revised the scheme, we are particularly pleased that the Planning Inspectorate has agreed on a proposal that preserves and enhances the character and appearance of this wonderful Conservation Area and is also respectful of the existing hotel building.”

The defining features of the site are the historic house, prominently fronting The Rise, and the mature planting, which features two veteran oaks. To ensure the new development complements the spirit of the surrounding area, the design is a contemporary interpretation of the arts and crafts tradition.

The new accommodation is formed from three new buildings, all subservient in scale to the refurbished and extended character property. Positioned in response to the site constraints, and to fully utilise the site levels, the new buildings have familiar forms and use local materials to achieve a locally distinctive feel to the development. Rather than standard balconies, Snug designed an interstitial space, between gables of louvered timber cladding with traditionally proportioned punched hole apertures and the more generous contemporary openings from the interior. The result is an outside space for each apartment that enjoys a playful dance of light and mediates the interface between modern apartments and this sensitive context.

Snug Architects design director, Paul Bulkeley, commented:

The design makes a progressive contribution to the New Forest vernacular. We worked hard to create a place that responds sensitively and creatively to the context, enhancing both the period property and character of the area. It will be a stunning place in which to enjoy later living.”

PegasusLife is on a mission to make a fundamental change in the way that retirement property is understood and delivered in the UK. In addition to a focus on desirable locations that appeal to those in later life, the business is committed to developing high quality, flexible, well-proportioned living accommodation. PegasusLife offers all homes on a 1000-year lease and will not charge customers exit fees. Property management is provided on a not-for-profit basis.

We are grateful to the team who worked with us to develop the design and secure what is a significant provision of much needed housing in the National Park.

Cool, modern and vernacular – The new Mottisfont Visitor Centre

Monday, September 12th, 2016

Mottisfont visitor centre_snug architects_corten steel

Called in to see the new Mottisfont visitor centre on the way to work…. Stunning. This is a beautiful piece of carefully crafted modern architecture. It speaks equal of its setting and its era. Well done to Burd Haward Architects on a job well done. If you can’t visit the project you can find out more at: https://www.youtube.com/watch?v=tMxceOtKnl0

Mottisfont visitor centre_snug architects_hampshire vernacular

A carbuncle on the face of a friend

Thursday, February 19th, 2015

Carbuncle of face of a friend

 

Prince Charles famously described modern architecture along the Thames in London as ‘like a monstrous carbuncle on the face of a much-loved and elegant friend’. That would seem a fitting description for this the unfortunate addition of a cedar shingle shed to the side of this clearly contemporary house in Winchester.

Perseverance pays

Tuesday, April 8th, 2014

MONKSRDFINAL

Snug House 1

Snug Architects have won planning permission for the ultimate snug house. The two bedroom detached dwelling, located on the edge of the Winchester Conservation Area, finally won planning permission after 7 planning applications and 3 appeals. It really is an example of how perseverance pays in the end. Despite the obvious frustrations for all involved, there is no doubt that the design improved with each iteration. The end result is a beautiful example of contemporary contextualism and balances respect for context with creative contemporary design.

The site is highly constrained, located on the site of an existing double garage, is in a prominent position within the Conservation Area and is surrounded by homogenous Edwardian properties. It was a real challenge to balance the scale and geometry of the site with that of the context. Tensions between the clients brief and the distinct approaches to building in context held by the Conservation Officer, Case Officer, Design Review Panel and residents, not to mention the appeal inspectors, made for a challenging process.  In the end issue by issue we resolved peoples concerns and pre-conceptions and consensus was achieved. The approach taken neither copies nor contrasts with the context. The result was worth the wait and we look forward to moving the project more swiftly to construction.

The design creatively wraps the accommodation around views, garden, terrace and parking. By creating a split level plan and flipping the living room to the first floor we have been able to accommodate a generous 2 bedroom house largely hidden behind a garden wall. Only the bronzed copper clad living room and terrace pop discretley above the wall to enjoy views across the flood plain. The house is full of light and spatially dynamic with a double height entrance hall running through the centre of the house, making visual connections between the inside and outside living areas. The house is a technical as well as a spatial challenge and tested the limits of fabric energy efficiency. The result is that it will be just shy of Code for Sustainable Homes Level 5.

The real test for us of any design is; would we love to live in the houses we design? There is no doubt in our minds that this will be the premier pad in town when it is completed.

You might ask why we would spend a little over 6 years persevering with such a small project. A good question. Well we love the site and always believed a scheme could and should be built here. We also knew that the end result would set an important precedent for the approach to design we believe in. Building in existing much loved contexts is always challenging and it is essential that positive precedents are set. We are passionate about designing in context and seek  to proactively pursue locally distinctive character rather than merely preserving the status quo. This is not an easy path but one we believe is essential if our much loved neighbourhoods are to continue to grow and adapt. Quality is always hard won but worth the wait. The final reason is its part of our DNA. As a company we have sought to ensure there is always an element of calculated risk taking in our business plan. We were founded on the basis on an adventure of faith and don’t want to throttle back. For me, my Christian faith hits the road at work, pursuing what we believe matters to us and is often an adventure that takes an element of faith. We have made a conscious choice to press on in this adventure and we are finding that in the end perseverance, in the things you believe in, pays.

WOW, The Hermitage is looking great

Friday, September 20th, 2013

It was great to revisit our recently completed ‘Hermitage House’. The house is located in Conservation Countryside, in the South Downs National Park and in the grounds of a Listed Building. Getting planning permission for this uber contemporary home was a great moment. Here are a selection of recent photographs.

Another beautiful extension nears completion

Wednesday, September 18th, 2013

Our beautifully sleek extension to a detached Edwardian property in the Winchester Conservation Area is nearing completion. The full width glazing creates a garden room that opens views to the rear garden and beyond. @FinelineAl windows sit under a zinc roof creating a simple and refined aesthetic that complements the refurbishment of the period property. We can’t wait to see the finished project and will have new images soon.

City of Winchester Trust Design Awards 2013

Monday, July 29th, 2013

Snug Projects are pleased to have three projects shortlisted for the 2013 City of Winchester Trust Design Awards. These include Saxon Haus, Stealth House and our extension to 6 Ranelagh Road. We look forward to receiving the judges decision in October.

The lasting power of the tower

Wednesday, February 20th, 2013

 

The skyscraper is not a new preocupation of the city. In the Middle Ages Bologne was dominated by 180 privately owned towers. These excentric expressions of individual identity reached astonishing heights in excess of 90m. Their construction pushed the limits of engineering and design, driven, much like todays skyscrapers, by a desire to express private wealth and identity.  Sadly only a handful remain today. The character and identities of great cities has always been, in part, defined by the ambitions and eccentricities of its wealthy patrons. We would all do well to remember that character is created and not just preserved in aspect.

The ultimate Snug Project goes to planning

Tuesday, September 25th, 2012

After several months of positive pre-planning negotiations with the LPA our revised proposal for a 2 bedroom house on a small site in the Winchester Conservation Area has been submitted to planning. This is probably the best Snug Project yet.

The house is sat behind a garden wall with only a low bronze copper roof set back and floating over the wall. The plan wraps around front and rear courtyards and through a dynamic interlocking of inside and outside living spaces achieves a remarkably spacious internal environment filled with natural light and views of the park and sky. Reducing impact on the context has been a key design constraint. By excavating the master bedroom half a floor into the  ground, only the living room pops up on to a half height first floor. This allows the existing boundary wall to form a balustrade to a small balcony and ensures a balance between open views and privacy for the occupants. We believe the proposal is an exemplary example of how to integrate contemporary modern living on small sites in historic contexts. We will keep you updated on progress as the scheme goes through the planning process.

The White House gets Listed Building Consent

Thursday, July 26th, 2012

Our proposed alterations to a Grade II Listed house in Twyford, Hampshire have received Planning Permission from Winchester City Council.

  • You are currently browsing the archives for the Conservation category.