Archive for the ‘Planning’ Category

Hancock House submitted to planning

Friday, January 11th, 2019

We have submitted a development for affordable housing on behalf of Footstep Living. The scheme forms part of the Brewery Square development in Dorchester. The design achieves high impact on a relatively low build cost and explores our ‘boring, boring, bang!’ concept. Undulating parapets, facetted facades and stitched brickwork create a highly distinctive yet low cost design.

 

Clovers secures planning permission

Friday, January 11th, 2019

We are delighted to have received planning permission for Clovers, a contemporary one off house located in the Milford-on-sea Conservation Area. The new home replaces an existing dwelling and provides a generous modern home that celebrates its landscape setting and site. Conceptually two split level brick bookends enclose generously glazed living areas that sit under an angled timber box that spans between the bookends and steps up the site.

Please to be published in @RIBAJ

Thursday, June 7th, 2018

We were pleased to see an article on the housing crisis written by our founding director, Paul Bulkeley, published in this months RIBA Journal. The article raises serious issues that we hope both the industry and government will consider carefully. @RIBAJ

Planning won for Winchester’s largest social housing scheme

Thursday, July 27th, 2017

Snug have just won planning permission for Winchester City Council’s largest affordable housing scheme. The project consists of 76 new affordable homes at The Valley in Stanmore and forms part the council’s ambitious New Homes Delivery programme. The scheme was unanimously approved at Committee with councillors commending both the innovative design and the consultation process.

The scheme provid​​​​​​es a mixture of 2 and 3 bedroom houses and 1, 2 and 3 bedroom flats. The site nestles into the steeply sloping topography of The Valley and creates a new edge to the existing park landscape. The buildings are positioned in response to existing and proposed patterns of movement through the site, serving to reinforce views and vistas. The design utilises Snug’s theory of Shrink Wrapped Function to reduce the perceived scale of the buildings, soften their impact on the landscape and relate well to the human scale. The approach to the buildings form and appearance is derived from a contextual analysis of the existing Stanmore estate’s arts and crafts vernacular and results in a significant new development that sits comfortably in its setting.

The application was developed through a comprehensive process of public engagement with the local commun​​ity and will deliver much needed affordable housing for the city by realising the potential of an under-utilised open space.

This is going to be an exciting new addition to an established estate that balances design innovation with contextual sensitivity. It is great to have been part of a development that delivers housing whilst also making meaningful enhancements to the landscape in which it sits.

Central Winchester SPD goes live

Friday, July 14th, 2017

We are proud to announce that the vision for the central Winchester masterplan has now been presented to the public.

Working with JTP Architects and involving extensive public engagement we have developed a vision for a pedestrian friendly quarter in central Winchester. This includes:

  • a new mixed-use quarter, including retail, market, commercial, cultural, housing and community uses to complement the city centre and serve the whole community
  • plans for attractive buildings, streets and places, designed and laid out with a Winchester character and scale – described as “Winchesterness”.
  • a range of active and restful spaces in the heart of the city, including the opening up of the brook to the east of the site
  • developing a footprint for the way the public realm will be developed across the whole area
  • creating a new bus hub and routing buses away from The Broadway and High Street to allow for environmental improvements to accommodate markets and other street based activities.

These proposals will now inform the development of a Supplementary Planning Document for the future development of the site.

Planning secured for retirement housing in the New Forest National Park

Monday, May 8th, 2017

 

We are delighted to have secured planning permission for specialist property developer, PegasusLife’s first scheme in The New Forest. Situated in The Rise Conservation Area in Brockenhurst, within the New Forest National Park, the development will comprise 24 one and two bedroom apartments exclusively for those over sixty.

The apartments will be split between three villas and a coach house to transform the site of the disused Watersplash Hotel. Sympathetically designed to fit seamlessly with the local landscape, the development will also include cleverly designed internal and external shared spaces designed to help residents and neighbours to easily socialise and create a thriving community.

Commenting on the development, Howard Phillips, CEO, PegasusLife said:

“Brockenhurst is a beautiful place and we’re looking forward to creating homes that are right for the local area and will enrich the lives of the people who will choose to live within our development.

“Having revised the scheme, we are particularly pleased that the Planning Inspectorate has agreed on a proposal that preserves and enhances the character and appearance of this wonderful Conservation Area and is also respectful of the existing hotel building.”

The defining features of the site are the historic house, prominently fronting The Rise, and the mature planting, which features two veteran oaks. To ensure the new development complements the spirit of the surrounding area, the design is a contemporary interpretation of the arts and crafts tradition.

The new accommodation is formed from three new buildings, all subservient in scale to the refurbished and extended character property. Positioned in response to the site constraints, and to fully utilise the site levels, the new buildings have familiar forms and use local materials to achieve a locally distinctive feel to the development. Rather than standard balconies, Snug designed an interstitial space, between gables of louvered timber cladding with traditionally proportioned punched hole apertures and the more generous contemporary openings from the interior. The result is an outside space for each apartment that enjoys a playful dance of light and mediates the interface between modern apartments and this sensitive context.

Snug Architects design director, Paul Bulkeley, commented:

The design makes a progressive contribution to the New Forest vernacular. We worked hard to create a place that responds sensitively and creatively to the context, enhancing both the period property and character of the area. It will be a stunning place in which to enjoy later living.”

PegasusLife is on a mission to make a fundamental change in the way that retirement property is understood and delivered in the UK. In addition to a focus on desirable locations that appeal to those in later life, the business is committed to developing high quality, flexible, well-proportioned living accommodation. PegasusLife offers all homes on a 1000-year lease and will not charge customers exit fees. Property management is provided on a not-for-profit basis.

We are grateful to the team who worked with us to develop the design and secure what is a significant provision of much needed housing in the National Park.

Delighted to win Central Winchester SPD

Thursday, December 15th, 2016

Historic winchester map

We are delighted to have been selected as part of the team to work with JTP, an award-winning ‘placemaking’ practice of architects and masterplanners, to work with the Council and wider community to create a Supplementary Planning Document for what was known as Silverhill. This will set out a vision for the future development of central Winchester through collaborative planning and consultation.

The decision by Winchester City Council follows the consideration of 17 high quality bids received from organisations who were interested in working on the central Winchester project.

The council stated, ‘JTP has formed a strong team to work on the commission with Hampshire based Snug Architects and landscape architects Ubu Design together with consultancies with expertise in commercial property, movement and infrastructure.‘ We are due to start work on the project early in 2017.

Cllr Victoria Weston, Chairman of the Central Winchester Informal Policy Group said:

‘The Central Winchester Informal Policy Group is delighted to be working with JTP and their team on this exciting opportunity to work with the public and stakeholders to formulate guidance for the regeneration of central Winchester.’

Marcus Adams, Managing Partner at JTP said:

‘We recognise the significance of this site in activating the wider regeneration of Winchester, and appreciate its rich heritage which will play an important part in informing the framework.

Through our unique collaborative design processes we will aim to build a consensus to create a distinctive place, reimaging and enhancing the character and identity of Winchester.’

The Supplementary Planning Document (SPD) sets out the type and layout of land uses that could be built on the Silver Hill site and will help to ensure that the development is fit for the future and will rejuvenate such a prominent part of the City.

Great news…Amberley wins Planning at Committee

Wednesday, December 14th, 2016

modern country house_snug architects_timber cladding

We are delighted that Amberley, our gently contemporary family home in the village of Braishfield, was granted planning permission at Committee last night. The house is a beautiful new home for a wonderful family and we are so pleased that the committee saw sense. Happy Christmas.

Below are a few images out of the fly-through.

 

screen-shot-2016-12-14-at-09-31-15 screen-shot-2016-12-14-at-09-31-39 screen-shot-2016-12-14-at-09-32-14 screen-shot-2016-12-14-at-09-32-35 screen-shot-2016-12-14-at-09-33-07 screen-shot-2016-12-14-at-09-33-17 screen-shot-2016-12-14-at-09-34-24 screen-shot-2016-12-14-at-09-34-51

Station Yard gets planning approval

Thursday, December 8th, 2016

snug architects rural housing

We are delighted to announce that our proposal for 27 houses and flats at the Old Station Yard site has received planning permission today. It is great that this well known brownfield site is now finally going to be developed, providing much needed housing at the centre of the village of Sutton Scotney.

rural housing_snug architects

rural housing masterplan

formating-template-750-x-533

rural apartments_snug architects

11 Queensway goes to planning

Tuesday, November 22nd, 2016

p619-front-view-03-amended

Our scheme for the erection of a six storey building at 11 Queenways has been submitted to planning and will provide the City of Southampton with 59 new apartments. The proposal comprises the conversion of the existing building and the addition of up to three further storeys.  34 flats are located within the existing building conversion and 25 units within the additional floors.

Access to the building will now be provided by a generous external steel framed covered walkway. This allows transverse dual aspect apartments and creates external amenity space for all deck accessed units. 

The building has a restrained pallet of materials that subtly reveal old and new. The new building will form a prominent addition that better defines the junction of Bernard St and Queensway St whilst also protecting views to St Michael’s church.

 

p619-over-view-05

p619-over-view-06

p619-rear-view-04-revised-copy

  • You are currently browsing the archives for the Planning category.